Електронните цигари могат да увредят жизненоважни клетки на имунната система и

...
Електронните цигари могат да увредят жизненоважни клетки на имунната система и
Коментари Харесай

Електронните цигари вредят повече, отколкото предполагаме

Електронните цигари  " могат да увредят жизненоважни кафези на имунната система " и да бъдат доста по-опасни, в сравнение с се смяташе до момента, написа Военновъздушни сили, цитирайки ново проучване, оповестено в онлайн списанието Thorax.

Изследователите откриха, че парата, отделяна от електронната цигара, обезврежда значими имунни кафези в белите дробове и ускорява възпаленията. Те считат, че би трябвало да се подхожда " внимателно, срещу необятно публикуваното мнение, че електронните цигари са безвредни ".

Въпреки това, лекарите поучават хората да не се двоумят да ги употребяват като помощно средство за отричане от цигарите, защото вредата им е доста по-малка.

В дребното пробно изследване, водено от проф. Дейвид Тикет от университета в Бирмингам, откривателите са употребявайки проби от белодробна тъкан от осем непушачи, която в лабораторни условия е подложена на пари,отделяни от електронни цигари.

Оказва се, че парата нарушава активността на алвеоларните макрофаги - клетките, които отстраняват евентуално увреждащите прахови частици, бактериите и алергените. Изследователите настояват, че някои от резултатите са сходни на тези, следени при постоянните пушачи и хората с хронични белодробни болести.

Учените предизвестяват, че резултатите са единствено от изследване в лабораторни условия и декларират, че са нужни по-нататъшни проучвания, с цел да се разбере по-добре дълготрайното влияние върху здравето. В случая регистрираните промени са станали единствено за 48 часа.

Изследователите поучават електронните цигари да бъдат предписвани с рецепта заради това, че са съумели да оказват помощ на значително хора да се откажат от тютюнопушенето.

" По отношение на рака, който предизвикват молекулите в цигарения пушек, цигарената пара със сигурност има по-малък брой канцерогени ", споделя проф. Тикет и добавя: " Те са по-сигурни от позиция на риска от рак. Но ако се наблюдава действието на парата от електронни цигари за 20 или 30 години, тя би могла да аргументи ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). Това е нещо, за което би трябвало да знаем. "

" Електронните цигари не са по-вредни от елементарните, но би трябвало да бъдем внимателно скептични, по отношение на това, че те са толкоз безвредни, колкото ни се желае да имаме вяра ", заключава професорът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР